Tuky také patří ke zdravému stravování
Zdravý životní styl je trendem dnešní doby. Většina obyvatel se snaží stravovat čím dál více, zdravěji. Někdy jsme, ale ztraceni v tom, co je vlastně zdravé. Informace se na nás hrnou ze všech stran, je těžké se zorientovat. Máme jíst lepek, nemáme jíst lepek? Mastit, nemastit? Vyberte si, co je správné.
Jak je to například s tuky?
Máte rádi anglickou slaninu nebo si vystačíte s kapkou olivového oleje? Vždycky bychom měli najít nějaký kompromis. Asi striktně nelze říci co je správně a co špatně. Určitě bychom měli mít povědomí o tom, které tuky jsou vhodnější. Všechny jsou, ale kalorické. Kromě kalorií, ale obsahují i mastné kyseliny, které jsou pro náš organismus důležité.
Vybrat si můžeme z tuků živočišných nebo rostlinných. Rostlinným dáváme přednost, protože rostlinné tuky obsahují více cholesterolu. Důvodem je obsah nasycených mastných kyselin. Ani některé tuky rostlinné, ale nejsou vhodné. Mezi ty, které bychom měli méně konzumovat, patří některé nekvalitní zmrzliny, rostlinné šlehačky.
Z živočišných tuků je pro naše zdraví přínosný rybí a všeobecně mastné kyseliny z mořských ryb a živočichů. Obsahují omegu-6 důležitou pro výživu mozku, očí a srdce.
Při připravování pokrmů jsou nejvhodnější rostlinné oleje. Ne každý se, ale hodí například na smažení. Rostlinné oleje obsahují vitamín E a mastné kyseliny.
Druhů rostlinných olejů je velké množství. Vyberte si takový, který vám voní a chutná. Ne každý, vám bude svou chutí příjemný.
Pokud sáhnete po dražších olejích, budou lisované za studena. Jsou kvalitnější než oleje rafinované. Zachovávají si totiž svou přirozenou chuť, vůni a barvu.
Nejčastěji používáme olivový olej. Olivový olej má všestranné použití. Hodí se jak pro studenou, tak teplou kuchyni. Ne každému je, ale příjemná jeho chuť a vůně.
Mezi méně známé, ale také zdravé oleje patří například olej z ořechů, mandlí, lněný nebo konopný olej.